Investeren in vitaliteit

  • Meer werkgeluk
  • Meer productiviteit
  • Minder verzuim

Het effect van investeren in vitaliteit

Sijpelt door op alle niveaus

Organisaties die investeren in de vitaliteit en het welzijn van medewerkers, kunnen rekenen op een ROI van 1:3. Elke geïnvesteerde euro verdient zich 3 keer terug (bron: Medisch Contact). Waar komen die verdiensten vandaan? Om ze te verklaren, kijken we naar het effect op de organisatie als geheel en de uitwerking op individuele medewerkers.

Organisaties zien positieve effecten

Onderzoek toont aan dat de effecten van vitaliteitsbeleid doorsijpelen in de hele organisatie. Het verhoogt de betrokkenheid en productiviteit van medewerkers. Bovendien draagt het bij aan het behoud van talent voor creativiteit en innovatie.

  • Ziekteverzuim daalt

    Een zieke, verzuimende medewerker kost gemiddeld 230 euro per dag. Bij psychisch verzuim is de gemiddelde duur 180 dagen en in het geval van een burn-out is dit 242 dagen. Bovendien leidt kort frequent verzuim in de helft van de gevallen binnen een paar jaar tot langdurig verzuim (bron: TNO). Bedrijven die investeren in vitaliteit zien het kort en lang ziekteverzuim dalen van wel 15% (bron: MKB Service Desk).
  • Strategische voordelen

    Investeren in vitaliteit heeft directe voordelen en ook voordelen op langere termijn. Zo levert het publiciteit op, wordt de organisatie als werkgever aantrekkelijker en het ambassadeurschap van medewerkers groter. Een imagokwestie dus. Nooit verkeerd, maar in een krappe arbeidsmarkt van strategisch belang.

Medewerkers ervaren meer werkgeluk en zijn productiever

Medewerkers met een goede gezondheid zijn gemiddeld 83% productief. Medewerkers met een gemiddelde gezondheid 75% en met een slechte gezondheid 65%. Met de KOBA-DI tool maakt u het rendement op uw investeringen in duurzame inzetbaarheid inzichtelijk. Er is veel onderzoek naar het effect van investeren in vitaliteit. Dit zijn belangrijke uitkomsten:

 

  • Medewerkers ervaren meer werkgeluk

    Vitaliteit begint vaak vanuit de gedachte van een hogere return of investment (ROI) of een lager verzuim. Toch halen organisaties de meeste voldoening niet uit het verlagen van de verzuimcijfers of het verhogen van de ROI, maar uit het werkgeluk en de bevlogenheid van medewerkers. Medewerkers die werken in een bedrijf waar geïnvesteerd wordt in vitaliteit becijferen hun werkgeluk met een 8,1. Dit is gemiddeld 35% hoger dan op een moment dat er geen vitaliteitstraject was. Zij ervaren bovendien:
    • Meer zelfvertrouwen en motivatie
    • Een positievere instelling
    • Meer plezier op het werk
      (bron: The effects of workplace vitality trajectories on employee wellbeing)
  • Gelukkige medewerkers verdienen zich terug

    Organisaties die hoog scoren op werkgeluk hebben gemiddeld:
    • 5% meer productiviteit (bron: World Economic Forum)
    • 37% meer verkoop
    • 3 x hogere creativiteit
    • 19% hogere nauwkeurigheid van taken (bron: The Happiness Dividend, Harvard Business Review)

Hulp bij het vitaler maken van uw organisatie

Heeft u plannen om te investeren in de vitaliteit van uw medewerkers? Wij helpen u kosteloos op twee niveaus. 
Vitaliteitsbeleid
We adviseren organisaties bij het opzetten en implementeren van vitaliteitsbeleid. We helpen met het formuleren van strategie, prioriteren van musthaves en wannahaves en bij het realiseren van snelle klantwaarde.
Keuzehulp interventies
Ook als u twijfelt bij de keuze voor interventies, adviseren we concreet en praktisch over de mogelijke resultaten in uw specifieke situatie. We doen dit kosteloos. Zo werken we samen aan een gezonder Nederland.

Neem vrijblijvend contact op om uw medewerkers vitaal te houden

Onze duurzame inzetbaarheidsadviseurs helpen u graag om uw doelen op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te realiseren. Neem contact op via vgz.werkgeversdesk@vgz.nl.




Voorbeeld: Dactari Dierenartsencoöperatie