5 vragen aan een Amplitiedeskundige

Wat is Ampltie? En waarom gaan organisaties ermee aan de slag? In de rubriek 'vijf vragen aan' leggen wij deze en andere vragen voor aan een expert. In deze editie aan het woord: Amplitiedeskundige, Desiree de Ronde.
1.Kun je wat meer over jezelf vertellen? En hoe je Amplitiedeskundige bent geworden?
Mijn naam is Desiree de Ronde. En ik werk als Key Accountmanager bij VGZ. In mijn rol adviseer ik werkgevers over duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en gezondheidsmanagement. Naast mijn werk ben ik ook een fanatiek triatleet; ik doe mee aan triatlons, zoals de Ironman in Italië. Deze sport heeft mijn passie voor vitaliteit en gezondheid enorm versterkt. Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om zowel fysiek als mentaal sterk en veerkrachtig te blijven.
Die ervaring neem ik mee in mijn werk, waar ik organisaties help om een gezonde en energieke werkomgeving te creëren. Als triatlete weet ik dat het niet alleen gaat om het voorkomen van klachten, maar ook om actief te werken aan het versterken van energie, motivatie en welzijn. Dit sluit perfect aan bij het principe van amplitie.
In mijn werk bij VGZ zag ik dat veel organisaties vooral bezig zijn met het oplossen van uitval en verzuim. Ik dacht: er is zoveel meer winst te behalen door vooraf te investeren in een gezonde, veerkrachtige werkomgeving. Daarom ben ik me gaan verdiepen in amplitie en de positieve effecten die het kan hebben op zowel medewerkers als de organisatie als geheel. Het is mooi om te zien hoe deze aanpak een echte cultuuromslag kan creëren.
2.Amplitie: Wat betekent dat nou precies?
Amplitie klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel simpel. Het komt van het Latijnse woord “amplio,” wat vergroten, versterken en vermeerderen betekent. Met amplitie gaat het erom dat je niet ziek hoeft te zijn om beter te worden. Dus zelfs als er niets mis is, kun je mensen helpen hun talenten en energie te versterken.
Amplitie is een manier van denken en werken die focust op de positieve kanten van mensen, teams, leiderschap en organisaties. Het speelt een grote rol bij duurzame inzetbaarheid, omdat het zich richt op het verbeteren van welzijn en prestaties van medewerkers. Waar duurzame inzetbaarheid vaak gaat over het voorkomen van uitval en het gezond houden van medewerkers, gaat amplitie nog een stap verder. Het zorgt ervoor dat medewerkers zich niet alleen goed voelen, maar ook optimaal kunnen presteren en zich ontwikkelen.
Door amplitie toe te passen, investeer je als organisatie niet alleen in het voorkomen van problemen, maar ook in het vergroten van werkplezier, betrokkenheid en motivatie. Dit zorgt voor een werkomgeving waarin medewerkers zich energieker en productiever voelen, wat uiteindelijk leidt tot een duurzame, gezonde en succesvolle organisatie.
Wat betekent dat concreet? Amplitief communiceren betekent dat je op een positieve manier met anderen praat. Het gaat erom dat je talenten, successen en mogelijkheden benadrukt in plaats van alleen te focussen op problemen en dingen die beter kunnen. Hierdoor voelen medewerkers zich gewaardeerd en gemotiveerd, wat hun inzet en werkplezier vergroot. 3.Wat levert het een werkgever en medewerker op om met amplitie aan de slag te gaan?
3.Wat levert het een werkgever en medewerker op om met amplitie aan de slag te gaan?
Amplitie heeft grote voordelen voor zowel werkgevers als medewerkers. Door dagelijks amplitie toe te passen in werkprocessen, communicatie en de bedrijfscultuur, wordt de werkomgeving energieker en productiever. Hier zijn enkele concrete voordelen:
1. Verbeterd welzijn van medewerkers: wanneer medewerkers zich gewaardeerd en erkend voelen, verhoogt dit hun motivatie en werkplezier. Gelukkige medewerkers zijn minder vaak ziek en hebben meer energie.
2. Verhoogde duurzame inzetbaarheid: medewerkers die in hun kracht worden gezet, blijven langer gemotiveerd, gezond en productief. Dit verbetert hun inzetbaarheid op de lange termijn en zorgt ervoor dat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.
3. Betere prestaties: medewerkers die zich gesteund en versterkt voelen, presteren beter en zijn meer betrokken bij hun werk. Dit leidt tot hogere productiviteit en betere resultaten voor de organisatie. Kortom, amplitie zorgt ervoor dat medewerkers zich goed voelen, beter functioneren en langer met plezier hun werk kunnen doen. Het is een positieve aanpak die zowel de medewerkers als de organisatie ten goede komt.
4.Welke stappen kunnen werkgevers concreet zetten om met amplitie aan de slag te gaan?
Amplitie gaat over het versterken van wat medewerkers goed doen en positief communiceren. Werkgevers kunnen dit toepassen in hun dagelijkse werkprocessen, communicatie en cultuur. Er zijn negen bouwstenen om mee aan de slag te gaan. Laten we één bouwsteen uitlichten: ‘Duurzame inzetbaarheid’. Stel, je merkt dat sommige medewerkers vastlopen in hun werk en minder gemotiveerd zijn. In plaats van te focussen op de problemen zoals stress, kun je kijken naar wat wel goed gaat en positieve feedback geven. Zo doe je dat:
Stap 1: Organiseer positieve gesprekken
Vraag je medewerkers naar hun sterke punten en successen:
“Wat zijn de momenten waarop je je het meest trots voelde op je werk?”
“Wat geeft je energie in je functie?”
Stap 2: Geef positieve feedback
Zoek manieren om hun sterke punten verder te benutten. Geef hen verantwoordelijkheden die passen bij hun talenten of betrek ze bij projecten waar ze enthousiast van worden.
Stap 3: Bied ontwikkelmogelijkheden
Geef je medewerkers kansen om hun sterke punten verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld via cursussen of coaching.
5.Je geeft aan dat het niet alleen een denk- en werkwijze is, maar vooral een cultuuromslag. Kun je daar wat meer over vertellen?
Amplitie gaat niet alleen over een manier van denken en werken, maar ook om een verandering in de cultuur van de organisatie. Het doel is om een werkomgeving te creëren waar positieve dingen zoals talenten en successen centraal staan. Dit betekent dat iedereen binnen de organisatie anders gaat denken en communiceren. Een cultuuromslag betekent niet alleen een nieuwe methode toepassen, maar een omgeving ontwikkelen waar medewerkers zich gesteund en gewaardeerd voelen. Dit moet duidelijk zijn in alle lagen van de organisatie.
‘’In mijn werk bij VGZ zag ik dat veel organisaties vooral bezig zijn met het oplossen van uitval en verzuim. Ik dacht: er is zoveel meer winst te behalen door vooraf te investeren in een gezonde, veerkrachtige werkomgeving.''' - Desiree de Ronde
Wist je dat we op Mijn Bedrijfszorg ook amplitie-interventies hebben?

Neem vrijblijvend contact op
Wilt u weten wat Mijn Bedrijfszorg voor uw organisatie kan betekenen? Of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe interventies en ander bedrijfszorg nieuws? Meld u nu aan voor de Mijn Bedrijfszorg nieuwsbrief.